Κτίρια πανεπιστημίων και βιωσιμότητα αυτών στην Κύπρο - Καραγκασίδου, Ελένη (Πρόγραμμα Εκτίμησης και Ανάπτυξης Ακινήτων, Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών επιστημών, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, 2026)
Σκοπός της εν λόγω εργασίας, αναφέρεται σχετικά η συλλογή, ανασκόπηση και συζήτηση βιβλιογραφικών δεδομένων μέσα από άρθρα και βιβλία που αναλύουν – στο βαθμό που είναι εφικτό – τις ειδικότερες συνθήκες και την επίτευξη βιωσιμότητας στα διάφορα κτίρια των Πανεπιστημίων που βρίσκονται και λειτουργούν στη Κύπρο. Η διοίκηση και διαχείριση ενέργειας, είναι ένας όρος που έχει πολλές έννοιες, αλλά ασχολείται κανείς κυρίως με αυτό που σχετίζεται με την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς του δημόσιου / κυβερνητικού τομέα και στα σπίτια. Όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση ενέργειας βιωσιμότητας στα πανεπιστημιακά κτίρια της Κύπρου, είναι η διαδικασία παρακολούθησης, ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο ή οργανισμό. Η αειφορία στην αρχιτεκτονική επίσης, αναφέρεται στη φαντασία του σχεδιασμού και της κατασκευής για το μέλλον. Η βιωσιμότητα δεν στοχεύει μόνο στη φυσική βιωσιμότητα, αλλά και στη διατήρηση και προστασία της γης και των ενεργειακών της πόρων. Η βιώσιμη αρχιτεκτονική ενσωματώνει δύο στόχους που περιλαμβάνουν την τεχνολογία και τους ανθρώπινους στόχους. Το Διεθνές Συμβούλιο Κτιρίων, το έτος 1994, καθόρισε τον σκοπό της βιώσιμης αρχιτεκτονικής δημιουργίας και καινοτομίας ενός τεχνητού υγιούς περιβάλλοντος βασισμένου στον οικολογικό σχεδιασμό και την αποδοτικότητα των πόρων. Ένα αειφόρο κτίριο είναι ένα κτίριο με τη χαμηλότερη απροσάρμοστη ικανότητα με τεχνητό και φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει το ίδιο το κτίριο, το περιβάλλον, το περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρονται και ως προς την βιωσιμότητα των κτιριακών πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη Κύπρο, ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης έχει επιστήσει την προσοχή όλων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης στα στοιχεία τα οποία κάνουν λόγο πως τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης στη Δημοκρατία δεν νομιμοποιούνται να λειτουργούν υπηρεσίες ή/και να προσφέρουν προγράμματα σπουδών.
The purpose of this thesis is the collection, review and discussion of bibliographic data through articles and books that analyze - to the extent possible - the special conditions and the achievement of sustainability in the various University buildings located and operating in Cyprus. The energy administration and management is a term that has many meanings, but one is mainly concerned with that which is related to saving energy in businesses, public / government sector organizations and homes. When it comes to energy conservation, sustainability energy management in Cyprus university buildings is the process of monitoring, controlling and saving energy in a building or organization. The sustainability in architecture also refers to the imagination of designing and building for the future. Sustainability is not only aimed at physical sustainability, but also at preserving and protecting the earth and its energy resources. Sustainable architecture incorporates two goals that include technology and human goals. The International Building Council, in the year 1994, defined the purpose of sustainable architecture to create and innovate an artificial healthy environment based on ecological design and resource efficiency. A sustainable building is a building with the lowest adaptive capacity with man-made and natural environment and includes the building itself, the environment, the regional and global environment. Therefore, according to what is mentioned and regarding the sustainability of building university facilities in Cyprus, the Higher Education Quality Assurance and Certification Body has drawn the attention of all Higher Education Institutions to the evidence that the institutions of higher education in the Republic they are not authorized to operate services and/or offer study programs.
Keywords: Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης; Διεθνές Συμβούλιο Κτιρίων; αειφορία στην αρχιτεκτονική; κτίρια των Πανεπιστημίων