Ο ρόλος του Marketing επικοινωνίας στο B2B2C μοντέλο διανομής γεωργικών εφοδίων και η συμβολή των Logistics στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αγροεφοδίων - Γεωργιάδου, Ισιδώρα (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, 2026)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τη συμβολή του Marketing επικοινωνίας και των Logistics στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων γεωργικών εφοδίων, υπό το πρίσμα του B2B2C (Business-to-Business-to-Consumer) μοντέλου διανομής. Ο κύριος στόχος της έρευνας είναι η εξέταση του τρόπου με τον οποίο η αποτελεσματική επικοινωνία με τους παραγωγούς, η αποδοτική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο βαθμός συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, επιδιώκεται η σύγκριση των αντιλήψεων επιχειρήσεων γεωργικών εφοδίων και παραγωγών, προκειμένου να αποτυπωθούν οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Για την επίτευξη των ερευνητικών στόχων ακολουθήθηκε ποσοτική ερευνητική προσέγγιση μέσω της χρήσης δύο δομημένων ερωτηματολογίων, τα οποία απευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων και παραγωγούς. Συνολικά συλλέχθηκαν 101 έγκυρα ερωτηματολόγια, εκ των οποίων 50 προέρχονταν από επιχειρήσεις και 51 από παραγωγούς. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS και περιλάμβανε περιγραφική στατιστική, έλεγχο αξιοπιστίας μέσω του δείκτη Cronbach’s Alpha, ανάλυση συσχετίσεων Pearson και γραμμικές παλινδρομήσεις για τον έλεγχο των ερευνητικών υποθέσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι το Marketing επικοινωνίας, τα Logistics και ο B2B2C συντονισμός συνδέονται θετικά και στατιστικά σημαντικά με την ανταγωνιστικότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των παραγωγών. Ιδιαίτερα σημαντική αναδείχθηκε η συμβολή της αποτελεσματικής επικοινωνίας, της ανάπτυξης σχέσεων εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας των παραδόσεων και της συνεργασίας μεταξύ των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, όλες οι ερευνητικές υποθέσεις επιβεβαιώθηκαν, υποστηρίζοντας το προτεινόμενο θεωρητικό μοντέλο. Συμπερασματικά, η μελέτη αναδεικνύει ότι η ανταγωνιστικότητα στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή την τιμή, αλλά διαμορφώνεται μέσα από τη συνδυαστική επίδραση του Marketing επικοινωνίας, των Logistics και του αποτελεσματικού συντονισμού των εμπλεκόμενων μερών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένων στρατηγικών διοίκησης που ενισχύουν τη συνεργασία, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων με τους παραγωγούς.
Διπλωματική Εργασία η οποία υποβλήθηκε προς απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.
This thesis investigates the contribution of communication marketing and logistics to the competitiveness of agricultural input businesses within the framework of the B2B2C (Business-to-Business-to-Consumer) distribution model. The primary objective of the study is to examine how effective communication with farmers, efficient supply chain operations, and the level of coordination among the parties involved influence the competitiveness of firms operating in the agricultural input sector. Furthermore, the study seeks to compare the perceptions of agricultural input companies and farmers in order to identify the key factors contributing to the creation of competitive advantage. To achieve the research objectives, a quantitative research approach was adopted through the use of two structured questionnaires addressed to agricultural input businesses and farmers. A total of 101 valid questionnaires were collected, including 50 from businesses and 51 from farmers. Data analysis was conducted using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) and included descriptive statistics, reliability analysis using Cronbach’s Alpha coefficient, Pearson correlation analysis, and linear regression analysis to test the research hypotheses. The findings revealed that communication marketing, logistics performance, and B2B2C coordination are positively and significantly associated with competitiveness from both the business and farmer perspectives. In particular, effective communication, trust-building, reliable deliveries, and strong collaboration among supply chain participants emerged as critical success factors. Moreover, all research hypotheses were confirmed, providing empirical support for the proposed conceptual framework. The study concludes that competitiveness in the agricultural input sector is not determined solely by product characteristics or pricing policies. Instead, it is shaped by the combined effect of communication marketing, logistics performance, and effective coordination among the actors involved in the distribution network. The findings highlight the importance of adopting integrated management strategies that promote collaboration, digital transformation, supply chain efficiency, and long-term relationships with farmers. Consequently, the study contributes to the existing literature by providing empirical evidence on the role of communication and logistics in enhancing competitiveness within the agricultural input sector under a B2B2C framework.
Keywords: Marketing επικοινωνίας; Logistics; B2B2C; Business-to-Business-to-Consumer; μοντέλου διανομής; συσχετίσεων Pearson και γραμμικές παλινδρομήσεις; ψηφιοποίηση