Διατροφικές συστάσεις από την Aμερικανική Kαρδιολογική Ένωση (2006)

Chantzarides, Petros D. ; Panagiotopoulou, Kalliopi (2008)

Improving diet and lifestyle is a critical component of the American Heart Association’s strategy for cardiovascular disease risk reduction in the general population. This article presents recommendations designed to meet this objective. The recommendations are to balance caloric intake and physical activity to achieve and maintain a healthy body weight, consume a diet rich in vegetables and fruits, choose whole-grain, high-fiber foods, consume fish at least twice a week, limit intake of saturated fat to <1% of energy and cholesterol to <300 mg/day by choosing lean meats and vegetable alternatives, fat-free (skimmed) or low-fat (1% fat) dairy products and minimize intake of partially hydrogenated fats, minimize intake of beverages and food with added sugar, choose and prepare food with little or no salt, alcohol consumption in moderation. By adhering to these diet and lifestyle recommendations, we can substantially reduce our risk of developing cardiovascular disease.

Article

Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναγνωρίζει σήμερα τον πρωτεύοντα ρόλο της υγιεινής διατροφής, αλλά κι ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση παρουσίασε το 2006 ένα αναθεωρημένο πακέτο διατροφικών οδηγιών και παρεμβάσεων στην καθημερινότητά μας. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση των γενικότερων κατευθύνσεων που είναι: (α) η ισορροπημένη θερμιδική πρόσληψη και φυσική δραστηριότητα για την επίτευξη ή διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, (β) η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα, (γ) η επιλογή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, (δ) η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, (ε) ο περιορισμός της πρόσληψης κορεσμένων λιπών σε <7% της ενέργειας, trans λιπαρών οξέων σε <1% της ενέργειας και χοληστερόλης σε <300 mg, (στ) η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης ροφημάτων με ζάχαρη, (ζ) η επιλογή και προετοιμασία φαγητών με λίγο ή καθόλου αλάτι και (η) η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Εφαρμόζοντας τις οδηγίες αυτές είναι δυνατό να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Collections:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/