Show simple item record

«Философијата и теологијата во отечкото предание»,

dc.contributor.authorMartzelos, Georgios
dc.date.accessioned2016-05-16T07:39:37Z
dc.date.available2016-05-16T07:39:37Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11728/7639
dc.description.abstractПомеѓу теолозите и филолозите или историчарите на философијата широко е распространет погледот дека Отците на Црквата, иако многу добро ја познаваат елинската философија, сепак во развојот на нивното учење не се занимаваат со философски, туку само со теолошки проблеми. Се разбира, ја ползуваат философијата за градење на неопходната богословска терминологија и за логично темелење на догматските вистини, но целосно ја потчинуваат на нивната теологија, немајќи никаков интерес за решавање на философските проблеми. Така, според ова поимање, единствената можна врска, којашто во отечкото предание постои помеѓу теологијата и философијата, е врската помеѓу господарка и слугинка. Во таа смисла, значи, философијата едноставно се смета како „слугинка на теологијата“ (ancilla theologiae) .en_UK
dc.language.isootheren_UK
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_UK
dc.subjectTheologyen_UK
dc.title«Философијата и теологијата во отечкото предание»,en_UK
dc.title.alternativeСоборност (Периодика на Архиепископијата охридска и Mитрополија скопска)en_UK
dc.typeArticleen_UK


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/