dc.description.abstract | Έναυσμα για την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η ανισότητα που κυριαρχεί ανάμεσα στους άνδρες και της γυναίκες, ακόμη και σήμερα. Η μελέτη έχει επικεντρωθεί στην έρευνα της ύπαρξης ή μη ισότητας, σε νευραλγικές θέσεις εργασίας, στον κλάδο του ιδιωτικού τομέα. Αρχικά, εξετάστηκε το θεωρητικό πλαίσιο και οι νόμοι που είναι ψηφισμένοι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάστηκαν, αντίστοιχες έρευνες του εξωτερικού και καταγράφηκαν τα ‘πρότυπα’ με τα οποία η εκάστοτε επιχείρηση προσλαμβάνει υποψηφίους σε καίριες θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι επιχειρηματίες κατά την επιλογή διευθυντών ή μάνατζερ, δρουν έχοντας κατά νου ένα ανδρικό και αυστηρό πρότυπο. Αυτό, αυτόματα αποκλείει κάθε υποψήφια γυναίκα.
Έπειτα, ακολουθεί η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την περαιτέρω εξέταση του ζητουμένου. Έγινε η χρήση ποσοτικής έρευνας και η ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Ολόκληρο το ερωτηματολόγιο, καθώς και η επιστολή έγκρισης που εστάλη στις εταιρείες για τη διεξαγωγή της έρευνας, παρουσιάζονται στα παραρτήματα της εργασίας. Εξαιτίας της επικαιρότητας του θέματος, η ανταπόκριση των ερωτώμενων, ήταν θετική. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως αντίστοιχες έρευνες στον ελλαδικό χώρο δεν πραγματοποιούνται συχνά.
Τα αποτελέσματα, που παρουσιάζονται στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας, δυστυχώς επιβεβαιώνουν πως η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεν έχει επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, γίνονται με αργά βήματα προσπάθειες να ενταχθεί το γυναικείο φύλο στον ανδροκρατούμενο χώρο της εξουσίας. Πρωτοπόρος σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Σουηδία και σιγά σιγά ενεργοποιούνται και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Εν κατακλείδι, τροφή για σκέψη και μελλοντικές έρευνες στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει η συγκεκριμένη μελέτη. | en_UK |