Show simple item record

Ετερική κοινωνική ευθύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφήμων και ποτών

dc.contributor.authorΓκουτζουβελίδου, Μαρία
dc.date.accessioned2024-11-28T12:46:40Z
dc.date.available2024-11-28T12:46:40Z
dc.date.issued2024-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11728/12756
dc.descriptionENGLISH ABSTRACT This thesis aims to study Corporate Social Responsibility (CSR) and its relationship with the food and beverage industry in Greece. CSR is a concept that appeared many decades ago but is a modern issue that concerns all businesses and society. CSR has many dimensions such us philanthropic and economic and can be studied separately from many aspects. However, in this research an attempt is made to study it in relation to the environment, society and employees in the food sector. Entrepreneurship and ethics are no longer enough today for a company to be considered socially responsible. Mere compliance with the law does not imply social responsibility. A company in the context of its activity must, beyond its economic interest, also take into account the social interest act actively to address social and environmental issues. The food companies have a significant environmental impact in the completion of their operations, depending on the field of their activity. It is therefore necessary for their survival to assume their responsibilities and adopt good CSR practices that will contribute to addressing contemporary issues. Consequently, businesses as “responsible entities” are called upon to integrate CSR into their culture and strategy and not just be a practice they implement separately. The main objective of the research is to study whether the food industries have realized that they have serious negative effects on the environment and society. What their attitude is towards CSR and whether they have perceived it as a useful tool for minimizing the effects. At the same time, the CSR practices used by Greek companies are studied in depth. A qualitive research was conducted, in the context of which, a questionnaire was created with open-ended questions and which was distributed to Greek companies in the food industry sector. Following the statistical processing of the answers given by a sample of 11 companies, it was found that the majority of the sample has realized the importance of CSR and have already adopted many of its practices which concern the protection of the environment, the support of society and local communities as well as the protection of the employees during working hours and the provision of facilities. Finally, one more important finding is the fact that, the more the CEO deals/is involved with CSR issues of the company, the more and stricter practices are implemented.en_UK
dc.description.abstractΗ παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποσκοπεί στη μελέτη της Εταιρική Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και την σχέση της με τον βιομηχανικό κλάδο τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα. Η ΕΚΕ είναι μια έννοια που εμφανίστηκε πριν πολλές δεκαετίες αλλά αποτελεί ένα σύγχρονο θέμα που απασχολεί όλες τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Έχει πολλές διαστάσεις, όπως φιλανθρωπική και οικονομική και μπορεί να μελετηθεί ξεχωριστά από πολλές πλευρές, ωστόσο στην παρούσα έρευνα γίνεται μια προσπάθεια μελέτης της σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τους εργαζομένους στον τομέα των τροφίμων. Η επιχειρηματικότητα και η ηθική δεν αρκούν πλέον για να αποκαλείται σήμερα μια επιχείρηση κοινωνικά υπεύθυνη. Η απλή συμμόρφωση με την νομοθεσία δεν συνεπάγεται κοινωνική υπευθυνότητα. Μια επιχείρηση στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της οφείλει, πέρα από το οικονομικό συμφέρον της, να λαμβάνει υπόψη της και το κοινωνικό συμφέρον και να δρα ενεργά για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Οι βιομηχανίες των τροφίμων για την ολοκλήρωση των εργασιών τους και ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Είναι επομένως αναγκαίο για την επιβίωσή τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υιοθετήσουν ορθές πρακτικές ΕΚΕ που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ζητημάτων. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις ως πλέον «υπεύθυνες οντότητες» καλούνται να ενσωματώσουν την ΕΚΕ στην κουλτούρα και την στρατηγική τους και να μην αποτελεί απλά μια πρακτική που εφαρμόζουν ξεχωριστά. Κύριος στόχος της έρευνας είναι να μελετηθεί αν οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αντιληφθεί ότι προκαλούν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στη ΕΚΕ και αν έχουν αντιληφθεί ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Ταυτοχρόνως μελετώνται σε βάθος οι πρακτικές ΕΚΕ που χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Διεξήχθη ποιοτική έρευνα στα πλαίσια της οποίας δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και το οποίο μοιράστηκε σε ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου. Κατόπιν της στατιστικής επεξεργασίας των απαντήσεων, που δόθηκε από δείγμα 11 επιχειρήσεων, βρέθηκε ότι η πλειοψηφία του δείγματος έχει αντιληφθεί την σημαντικότητα της ΕΚΕ και έχουν υιοθετήσει ήδη πολλές πρακτικές της που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την υποστήριξη της κοινωνίες και των τοπικών κοινοτήτων καθώς επίσης και την προστασία των εργαζομένων την ώρα εργασίας και την παροχή διευκολύνσεών τους. Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι, όσο περισσότερο ασχολείται/εμπλέκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος με ζητήματα ΕΚΕ της εταιρίας τόσο περισσότερες και αυστηρότερες πρακτικές εφαρμόζονται.en_UK
dc.language.isoel_GRen_UK
dc.publisherΜεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφουen_UK
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_UK
dc.subjectεταιρική κοινωνική ευθύνηen_UK
dc.subjectβιομηχανικός κλάδος τροφίμων και ποτώνen_UK
dc.subjectελληνικές βιομηχανίες τροφίμωνen_UK
dc.subjectκοινωνική υπευθυνότηταen_UK
dc.subjectεφοδιαστική αλυσίδαen_UK
dc.titleΕτερική κοινωνική ευθύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφήμων και ποτώνen_UK
dc.title.alternativeΔιατριβή η οποία υποβλήθηκε προς απόκτηση εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολιςen_UK
dc.typeThesisen_UK


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record